Nieuws

  Tendensen in food supply chain door de COVID-19 crisis

  Als voedingssector ervaren we de gevolgen van de COVID-19 crisis. De impact wordt meer en meer duidelijk. Gelukkig komt er ruimte voor inzichten en oplossingen. We kunnen toekomstgericht denken en handelen en ons weer richten op het managen van shippingactiviteiten en niet langer op het blussen van ‘logistieke branden’.

  Deze crisis duwt ons in de richting van innovatieve oplossingen. Zullen we sector breed een ‘digitale mind shift’ maken? Vanuit de voedingsindustrie zien we enkele tendensen en opportuniteiten die we graag met u delen. Evoluties kunnen immers best door heel de sector gedragen worden. Weerbaarheid en flexibiliteit zijn eens te meer uitgangspunten. Helaas ontbreekt het de sector momenteel nog aan de tools om dit waar te maken.

  Tendensen en opportuniteiten

  Verhandelbaarheid van transportcapaciteit & flexibiliteit in de markt
  Tijdens de COVID-19 periode kampten we met een onvoorziene drastische capaciteitsinkrimping in de luchtvracht (-75%, passagiersvluchten) en zeevracht (tot -50% op oostwest-routes). Door de beperkte verhandelbaarheid van capaciteit was het zeer moeilijk om bepaalde goederenstromen prioritair te vervoeren. Verbetering is hier te vinden in transparantie op het vlak van beschikbaarheid op schepen en vliegtuigen en het mogelijk maken van het verhandelen van die capaciteit, zoals het initiatief van NYSHEX.

  Box in means of transport & transportmodi
  We stellen al langer vast dat frequentie en regelmaat van services in luchtvracht en zeevracht verstoord kunnen worden. Om ‘time to market’ te garanderen zou het flexibel switchen tussen transportmodi helpen. Daarom zouden verpakkingen ontwikkeld moeten worden die optimale koeling voor alle transportmodi ondersteunen. Het uniformiseren van vervoerspaletten of -eenheden maakt dit mee mogelijk.

  Elektronische documentatie & blockchain
  Vooral in de handel van verse voedingswaren is het last-minute wijzigen van de bestemmingen omwille van een interruptie of opportuniteit, wenselijk. Momenteel kampen we met te veel hindernissen om dit succesvol te realiseren. De meeste documenten die vertrouwen in de keten dienen af te dwingen (fytosanitaire certificaten, gezondheidscertificaten, oorsprongscertificaten …) zijn opgesteld vanuit een niet-digitale en onwijzigbaar traject. Daarom is het nodig een nieuw vertrouwenskader te scheppen en datapunten scherp te zetten. Het volledig digitaliseren van de certificaten en ze beschikbaar stellen op blockchain platformen is een must. Foodcareplus biedt blockchain platformen die uw food supply chain inzichtelijk en efficiënt helpen maken.

  Nieuwsberichten

  Meer informatie nodig?

  Contacteer ons