Nieuws

  Blockchain herbekeken tijdens FXT Food Summit

  De FXT Food Summit in Genk, België, bracht experts uit verschillende sectoren samen om de laatste trends en technologieën in de voedingsindustrie te bespreken. Een van de onderwerpen die veel interesse en discussie opwekte, was blockchaintechnologie en de potentiële toepassingen ervan in de voedsel supply chain. Steve Alaerts, director bij Foodcareplus en door de organisator benoemd als innovatieve speler in de sector, werd uitgenodigd om deel te nemen aan een paneldiscussie.

  Tijdens het blockchain panel voegde Steve Alaerts zich bij verschillende andere vooraanstaande panelleden, waaronder Damien Taylor (CEO van ChefChain), Koen Vingerhoets, een blockchain expert van Fujitsu, Nathalie Versichele (CEO van Nyala Blue), en Johan Jörgensen (CEO van Sweden Food Tech), die het debat modereerde. Het panel benadrukte de potentiële voordelen van blockchain bij het waarborgen van voedselveiligheid en -kwaliteit. Ze erkenden echter ook dat de implementatie van blockchaintechnologie in de voedingsindustrie trager verloopt dan verwacht.

  Foodcareplus ervaart ook dat de implementatie van blockchaintechnologie in de voedsellogistiek sneller zou kunnen gaan. Een mogelijke verklaring is dat er tijdens de afgelopen twee jaar aanzienlijke logistieke uitdagingen zijn geweest, waardoor de aandacht en de middelen zijn afgeleid van de implementatie van blockchain.

  Ondanks de trage implementatie is er nog steeds veel belangstelling voor het potentieel van blockchain om de voedsel supply chain te verbeteren. Nu consumenten zich meer zorgen maken over voedselveiligheid, duurzaamheid en transparantie, neemt de vraag naar meer verantwoordingsplicht en traceerbaarheid alleen maar toe. Blockchaintechnologie kan zorgen voor een gedecentraliseerd, transparant en veilig systeem om producten van boer tot bord te volgen, wat de voedselveiligheid en -kwaliteit helpt garanderen en tegelijkertijd de duurzaamheid bevordert.

  De implementatie van blockchain in de voedingsindustrie staat voor verschillende uitdagingen. Een van de belangrijkste uitdagingen zijn de hoge investeringskosten, die voor kleine en middelgrote ondernemingen een aanzienlijke belemmering kunnen vormen. Daarnaast zijn er problemen rond de privacy en veiligheid van gegevens die moeten worden aangepakt, samen met de behoefte aan samenwerking en standaardisatie in de hele sector.

  Ondanks deze uitdagingen waren de panelleden van de FXT Food Summit optimistisch over het potentieel van blockchain om een revolutie in de voedingsindustrie teweeg te brengen. Samenwerking en innovatie zijn essentieel om de uitdagingen te overwinnen en het volledige potentieel van blockchaintechnologie te ontsluiten.

  De FXT Food Summit in Genk bood een uitstekend platform voor experts in de voedingsindustrie om samen te komen en de nieuwste trends en technologieën te bespreken. De laatste paneldiscussie over blockchain belichtte de potentiële voordelen van deze technologie en de uitdagingen die de voedingsindustrie moet aangaan om ze te realiseren. De panelleden adviseren de voedingsindustrie om klein te beginnen en problemen op te lossen met een duidelijk rendement op investering.

  Nieuwsberichten

  Meer informatie nodig?

  Contacteer ons